Ο ΠΡΩΤΟΣ, ΙΣΩΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ!

 Πρόκειται για το Γρηγόριο Γεωργίου Χρονόπουλο (παππού του γεωπόνου Γρηγόρη Χρονόπουλου) που μετανάστευσε δυο φορές, μάλιστα, στον υπερατλαντικό παράδεισο της Αμέρικα. Την πρώτη το έτος 1904 που αφού συγκέντρωσε κάποια χρήματα επέστρεψε το 1909 και έκτισε το σπίτι που υπάρχει και σήμερα. Η δεύτερη φορά συνέβη το έτος 1920 από την οποία σώζονται όλα τα σχετικά έγραφα και που είχε την ευγενή καλοσύνη να μας τα παραχωρήσει ο εγγονός Γρηγόρης


 Αυτό είναι το έγγραφο της Νομαρχίας Καλαμάτας που με εξουσιοδότηση του Υπουργείου Εξωτερικών παρακαλεί πάντες τους Αξιωματικούς του Βασιλείου της Ελλάδος, πολιτικούς και στρατιωτικούς και τους των φίλων Δυνάμεων να αφήσωσιν ελευθέραν την δίοδον εις τον Κύριον Γρηγόριον του Γεωργίου Χρονόπουλον απερχόμενον εις Αμερικήν δια εύρεσιν εργασίας χωρίς να εμποδισθή ή ενοχληθή παρ' ουδενός, να χορηγηθή μάλιστα, εν ανάγκη, προς αυτόν πάσα ευκολία και υπεράσπισις. Εν Καλαμάτα την 27ην Φεβρουαρίου 1920. Σφραγίδα υπογραφή Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ.



Το προηγούμενο έγγραφο μεταφρασμένο στη Γαλλική που ήταν τότε η επίσημη ξένη γλώσσα του Κράτους.



Η έγγριση πάνω σε υπεγεγραμμένο χαρτί της Νομαρχίας από το Αμερικανικό Προξενείο της Πάτρας με ημερομηνία 3 Απριλίου του 1920.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου